Het Oostendse dierenasiel zet “hittebrigades” in.

Eke zomer worden dieren (en jammer genoeg ook kinderen)vergeten of achtergelaten in auto’s. Dit is levensgevaarlijk, zeker als je weet dat de temperatuur in een gesloten auto in volle zon in nauwelijks 10 minuten tijd kan oplopen tot 50 of 60 °C. Voor de allereerste keer deze zomer in België lanceert het Blauwe Kruis in Oostende een uniek patrouille-programma: de «Hitte Brigades».

In juli en augustus stijgen de temperaturen heel snel. Nog sneller zelfs in auto’s die in volle zon geparkeerd staan. En toch vind je soms gezelschapsdieren in deze ‘ovens’, achtergelaten door hun baasjes die aan het genieten zijn van de zeelucht. In haar voortdurende strijd om het welzijn van dieren heeft het Blauwe Kruis in Oostende een ‘hittebrigade’ van dierenvrijwilligers in het leven geroepen. Gesteund door het Kabinet van Schepen voor Dierenwelzijn Tom Germontpré en alle medewerkers van Stad Oostende zal deze zomer extra aandacht hieraan worden besteed.

De vrijwilligers, ook wel de «Hitte Brigades» genoemd, zullen vanaf de maand juli op pad gaan in de straten en wijken van de regio om erop te letten dat geen enkel levend wezen achteloos achtergelaten is, misschien zelfs vergeten, in een geparkeerd voertuig. De taak van de «Hitte Brigades» van het Blauwe Kruis is eerst de Politie verwittigen maar in geval van hoogdringendheid zullen ze tevens hulp bieden aan dieren en als plichtbewuste burgers desnoods optreden om inzittenden te bevrijden.

Tussen 11.00 en 18.00 u. zal je de « Hitte Brigades » herkennen aan hun Blauwe Kruis T-shirt, hun watervoorraad, hun drinkbakje en hun glashamertje voor uiterste nood.

Kort samengevat: zodra deze vrijwilligers een risicosituatie bespeuren, zullen ze de lokale politie verwittigen om zo snel mogelijk de eigenaar te vinden en het voertuig te openen. Ze zullen eerste hulp toedienen en het dier laten drinken indien nodig. In geval van uiterste nood en voor het welzijn van het dier kunnen de «Hitte Brigades» gebruik maken van hun glashamertje. Gedreven door haar missie is het Blauwe Kruis in Oostende bereid om hiervoor de volle verantwoordelijkheid te nemen.

Een speciaal «Hitte Brigades» telefoonnummer zal ook worden opgericht waardoor burgers de vrijwilligers kunnen waarschuwen bij een gevaarlijke situatie. Dit initiatief is een primeur voor België en bestaat nergens anders in Europa.

Het Blauwe Kruis in Oostende lanceert trouwens een algemene oproep aan alle vrijwilligers die zelf ook willen inschrijven voor het programma. Het succes van de operatie zal namelijk ook afhangen van het aantal vrijwilligers dat zich bij de «Hitte Brigades» zal aansluiten.

«We zullen alles in het werk stellen en rekenen op de goede wil van het grote publiek. Het «Hitte Brigades» project is een manier om ons eraan te herinneren dat we allemaal oplettend moeten zijn.»

Fabrice Goffin

Wil je deel uit maken van deze groep vrijwilligers en ben je ouder dan 18? Stuur dan een mail naar volgend adres: hittebrigadebko@proximus.be
Wij sturen je de nodige info en een inschrijvingsformulier per kerende

 

http://www.focus-wtv.be/nieuws/hittebrigade-ziet-toe-op-dieren-warme-wagens

https://t.co/QYZEUXpj1V

https://nieuws.vtm.be/binnenland/hittebrigade-redt-dieren-uit-hete-autos

http://s.hln.be/3184607

https://www.facebook.com/radio2westvlaanderen/

http://deredactie.be/permalink/1.3003712?video=1.3003712